BENVINGUTS

Amb una sòlida formació i una reconeguda trajectòria, Alfred Cañamero, avui considerat com a un dels directors corals catalans més representatius de la seva generació, és en l’actualitat director titular de la Coral Mixta d’Igualada, director artístic i musical del Cor Cantus Barcelona, i director de la CordHomes d’Osona. També desenvolupa una gran tasca pedagògica com a professor de cant coral a l’Escola Municipal de Música Can Roig i Torres de Santa Coloma de Gramenet.

BIENVENIDOS

Con una sólida formación y una muy reconocida trayectoria, Alfred Cañamero, hoy considerado como uno de los directores catalanes mas representativos de su generación, es en la actualidad director titular de la Coral Mixta d’Igualada, director artístico y musical del Cor Cantus Barcelona, y director del CordHomes d’Osona. También desarrolla una gran labor pedagógica como profesor de canto coral en la Escola Municipal de Música Can Roig i Torres de Santa Coloma de Gramenet.

WELCOME

With a solid background and a acclaimed trajectory, Alfred Cañamero, today considered one of the most representative Catalan choir conductors of his generation, is currently the resident conductor of the Coral Mixta d’Igualada, the artistic and musical conductor of the Cor Cantus Barcelona, and CordHomes d’Osona’s conductor. It also develops a pedagogical work as professor of choral singing in the Municipal School of Music Can Roig i Torres of Santa Coloma de Gramenet.

Posts
Comentaris

Biografia

ALFRED CAÑAMERO

Va néixer a Barcelona, i va rebre els seus primers estudis musicals de cant, piano, violí i orgue, de la mà del P. Ireneu Segarra a l’Escolania de Montserrat. Després continuà als conservatoris de Barcelona i Badalona, sota el guiatge de Manuel Oltra, Benet Casablancas, Miquel Roger i Josep Soler.

En el camp del cant, ha estudiat amb la Pura Gomez, Margarida Sabartés, Xavier Torra i Salvador Parrón, en la direcció coral ha estat deixeble d’Enric Ribó, Pierre Cao, Johan Duicjk i Laszlo Heltay, i també ha realitzat cursos amb Eric Ericson i Harry Christophers, i els estudis de direcció d’orquestra els ha realitzat amb l’Albert Argudo i l’Antoni Ros Marbà.

Cañamero va aconseguir les més altes qualificacions en Composició i Instrumentació, així com de Direcció d’Orquestra, obtenint el 1er Premi d’Honor en la historia del Conservatori Superior Municipal de Música de Barcelona.

Actualment és el director titular de la Coral Mixta d’Igualada, director artístic i musical del Cor Cantus Barcelona y director del CordHomes d’Osona. És professor de Cant Coral de l’Escola Municipal de Música Can Roig i Torres de Santa Coloma de Gramenet.

Alfred Cañamero està considerat con un dels directors corals catalans més representatius de la seva generació, sempre vinculat a projectes musicals importants. En el camp de la pedagogia de la direcció; podem destacar el “Curso de Dirección Coral de Andalucía”, “Curso de Dirección Coral de la Región de Múrcia”, el “Curs de Direcció Coral de Girona”. Va formar part, durant els 8 primers anys, de l’equip de directors que va començar els cursos de direcció coral de la FCEC. Ha col·laborat amb les universitats de Granada, Sevilla, i Extremadura en cursos sobre la direcció coral. També ha impartit cursos a Aragó, a Múrcia i a Menorca, i assenyalar el curs de direcció coral en el Campus d’Estiu del Fescat a Llívia (Generalitat de Catalunya) i també el Curs d’Animadors de Cant per la Litúrgia al Monestir de Montserrat, així com el Curs de la Catedral de Barcelona.

Ha impartit cursos de divulgació musical per la Fundació “La Caixa”, i ha escrit articles en diverses publicacions musicals. A l’any 1995 començà el projecte del “Messies Participatiu de la Fundació la Caixa”, i el va du a Barcelona, Sevilla, Granada, Bilbao, Valencia, Vitoria-Gasteiz i Palma de Mallorca. L’any 2008 va iniciar el projecte del Carmina Burana també a Barcelona, que també ha realitzat a Madrid.

Cañamero ha estat director de moltes formacions corals del nostre país i també d’afora; podem destacar el haver estat titular de la Coral Càrmina de Barcelona i el Coro de la Sociedad Musical de Sevilla, entre d’altres.

Cañamero, sovint ha estat convidat per orquestres, grups de cambra i cors de tot l’estat espanyol, com per exemple la Cobla Sant Jordi-Ciutat de Barcelona, la Cobla La Principal del Llobregat (de la que ha estat titular en dues èpoques), la Banda Municipal de Barcelona, la Coral Polifònica de Puig-reig, l’Orquestra de Cambra Gonçal Comellas, l’Orquestra Arcambra, La Orquesta Barroca del Conservatorio de Granada, l’Orquestra Simfònica de Vallès i la Real Orquesta Sinfónica de Sevilla, amb escenaris tan importants com l’Auditori de Barcelona, Festival de Peralada, el Palau de la Música Catalana, la Catedral de Barcelona, el Teatro de La Maestranza de Sevilla, etc…

El seu repertori s’estén a estrenes i obres del gran repertori com Haendel, Bach, Mozart, Ravel, Debussy, Brahms, Mendelssohn, Britten, Montsalvatge, Amargós, Oltra…

També senyalitzar col·laboracions com a assistent amb Edmon Colomer, Trevor Pinnock, Robert King, Christoph Spering, Josep Pons, Antoni Ros Marbà, Philip Pickett, Harry Christophers, Monica Huggett, Eiji Oue, Pierre Cao, entre d’altres.

Alfred Cañamero és col·laborador d’Europa Cantat, destaca la seva intervenció en el Festival celebrat a Mainz(Alemanya) l’agost del 2006, i la direcció a l’Auditori de la Missa de Batalla de Joan Cererols, en les Jornades Internacionals de Cant Coral de Barcelona l’estiu del 2007.

Ha realitzat enregistraments amb Catalunya Música, Radio Nacional de España Radio 2, TV2, TV3, BTV i la Televisió Alemana, així com per diferents discogràfiques, de les que cal destacar l’opera Tosca de G.Puccini, L’alta naixença del Rei en Jaume de R. Gerhard, Jesu meine Freude de J. S. Bach i O sing unto the Lord de H. Purcell.

Durant l’any 2008, Cañamero ha enregistrat un disc de sardanes clàssiques per a Cobla, amb la Principal del Llobregat, i també un altre de música del segle XX per a Cobla, amb obres de Guinovart, Oltra i Montsalvatge.

Els últims programes que ha dirigit Cañamero han estat sobre música a capella per a cor de compositors anglesos romàntics, com Williams, Holst, Elgar i Stanford, de Reger i Rheinberger, la Missa de Santa Cecília de Charles Gounod, Jesu, meine Freude de Bach i obres de Haendel, Vivaldi, Haydn i Buxtehude. Ha dirigit el Totentanz de Hugo Distler, un programa de música romàntica i del s.XX per cor i piano i la Missa en Re Major per orgue i cor d’Antonín Dvorák.

Al darrer any, ha dirigit a Ginebra l’estrena de la Missa Espiritista del compositor suïs Robert Clerc, obra per orquestra, cor i solistes, el Cor Ariadna de l’Agrupació Cor Madrigal, li va estrenar dues obres corals, amb textos de Carles Riba i tradicionals. Com a mestre de cor ha muntat el Rèquiem de W. A. Mozart, amb l’Orquestra Terrassa 48 sota la direcció de Xavier Puig. Ha estat assistent d’Antoni Ros Marbà, amb la Filharmonia de Galícia, en una producció del Barbiere di Sivigla, i també ha fet l’assistència de Philip Picket d’un Messiah de G. F. Haendel a Vitoria-Gasteiz, un Rèquiem de  Fauré, una Pasió segons San Joan de J. S. Bach i un Carmina Burana, amb l’Orquestra Simfònica del Vallès i també Xavier Puig a la direcció.

Actualment Cañamero està preparant diversos programes; O sing unto the Lord i Ode Sta Cecilia, de H. Purcell, Mendelssohn i Bruckner a capella, Ein Deutsches Requiem de J. Brahms i un programa de Grands Cors d’Òpera, entre d’altres.


ALFRED CAÑAMERO

Nacido en Barcelona en 1965, Alfred Cañamero recibió sus primeros estudios musicales de canto, piano, violín y órgano de la mano del P. Ireneu Segarra, en la Escolanía de Montserrat, y continuó su formación en los conservatorios de Barcelona y Badalona bajo la tutela de Manuel Oltra, Benet Casablancas, Miquel Roger y Josep Soler.

En el ámbito del canto, estudió con Pura Gómez, Margarida Sabartés, Xavier Torra y Salvador Parrón; en la dirección coral, fue discípulo de Enric Ribó, Pierre Cao, Johan Duicjk, Laszlo Heltay y Eric Ericson; y en lo que respecta a la dirección de orquesta, se formó con Albert Argudo y Antoni Ros Marbà.

Cañamero obtuvo las más altas calificaciones en Composición e Instrumentación, y le fue concedido el Premio de Honor en la Dirección de Orquesta, el primero que el Conservatorio Superior Municipal de Música de Barcelona otorgaba en aquella disciplina.

En la actualidad, Cañamero es director titular de la Coral Mixta d’Igualada, director artístico y musical del Cor Cantus Barcelona y director del CordHomes d’Osona. Tambien es profesor de Canto Coral en la Escola Municipal de Música Can Roig i Torres de Santa Coloma de Gramenet.

Alfred Cañamero, director de muchas formaciones corales tanto nacionales como foráneas (fue el director titular de la Coral Cármina de Barcelona y del Coro de la Sociedad Musical de Sevilla, entre otros), está hoy considerado como uno de los directores corales catalanes más representativos de su generación, y su trayectoria se ha desarrollado siempre bajo los auspicios del unánime reconocimiento de público y crítica. Ha sido invitado por numerosas orquestas, coros y grupos de cámara de todo el Estado Español, como la Cobla Sant Jordi-Ciutat de Barcelona, Cobla La Principal del Llobregat, la Banda Municipal de Barcelona, la Coral Polifónica de Puig-reig, la Orquesta de Cámara Gonçal Comellas, la Orquesta Arcambra, la Orquesta Barroca del Conservatorio de Granada, la Orquestra Sinfónica del Vallès, o la Real Orquesta Sinfónica de Sevilla, y su larga andadura profesional lo ha llevado tanto por escenarios del prestigio del Palau de la Música Catalana, el Auditorio de Barcelona o el sevillano Teatro de La Maestranza, como por acontecimientos de la talla del Festival de Peralada o el de Europa Cantat de Mainz. En cuanto a sus colaboraciones como asistente, ha trabajado con personalidades de mucho renombre, entre las que destacan Edmon Colomer, Trevor Pinnock, Robert King, Christoph Spering, Josep Pons, Antoni Ros Marbà, Philip Pickett, Harry Christophers, Monica Huggett, Eiji Oue, Pierre Cao, entre otros.

En lo que concierne a su actividad pedagógica, Cañamero ha impartido cursos de divulgación musical para la Fundación “La Caixa”, pero su labor se ha vinculado sobre todo al ámbito de la dirección coral, haciéndose cargo del Curso de Dirección Coral de Andalucía, Curso de Dirección Coral de la Región de Murcia, Curso de Dirección Coral de FEDARCOR (Federación Aragonesa de Coros), Curs de Direcció Coral de Girona de la FCEC (Federació Catalana d’Entitats Corals), o el Curs de Direcció Coral d’Alaior (Menorca); y destacan también el curso de dirección coral que impartió en el Campus d’Estiu del Fescat (Llívia) organizado por la Generalitat de Catalunya, el Curs d’Animadors de Cant per a la Litúrgia en el Monasterio de Montserrat, o el Curs de la Catedral de Barcelona. Asimismo, fue miembro, a lo largo de sus primeros ocho años de actividad, del equipo de directores que iniciaron los cursos de dirección coral de la FCEC, y también ha colaborado con las universidades de Granada, Sevilla y Extremadura en cursos sobre la dirección coral. Además, cabe señalar que Cañamero proyecta la elaboración de un libro sobre la dirección coral, y que es autor de diversos artículos que han sido publicados tanto en prensa como en revistas musicales especializadas.

En cuanto a las empresas corales de gran envergadura, Cañamero fue el director preparador del proyecto del Mesías Participativo de la Fundación “La Caixa”, proyecto que inició en Barcelona y que llevó a Sevilla, Granada, Bilbao, Vitoria-Gasteiz, Valencia y Palma de Mallorca; y que ha sido también el preparador principal del Carmina Burana Participativo en Barcelona y Madrid. Su actividad, en definitiva, permanece constantemente vinculada a todos los proyectos relevantes que están relacionados con su especialidad, y en este aspecto, cabe también remarcar su participación en las Jornadas Internacionales de Canto Coral de Barcelona, que lo llevaron a dirigir la Missa de Batalla de Joan Cererols en el Auditorio de la ciudad condal.

Alfred Cañamero es colaborador d’Europa Cantat, y destaca su intervención en el Festival celebrado en Mainz (Alemania) en agosto de 2006.

Cañamero ha realizado grabaciones para Catalunya Música, Radio Nacional de España Radio 2, TV2, TV3, BTV y la Televisión alemana, así como para diferentes discográficas; y destacan sus grabaciones del Jesu meine Freude de Bach, O sing unto the Lord de Purcell, Tosca de Puccini, o L’alta naixença del Rei en Jaume de Gerhard. También ha grabado un disco de sardanas clásicas para Cobla con la Principal del Llobregat, y otro de música del siglo XX para Cobla –que en breve saldrá al mercado– con obras de Guinovart, Oltra y Montsalvatge.

Su amplio repertorio, que comprende desde partituras inéditas a obras consagradas, incluye a autores de todos los estilos y épocas, como Haendel, Bach, Vivaldi, Buxtehude, Haydn Mozart, Brahms, Mendelssohn, Ravel, Debussy, Britten, Montsalvatge, Oltra, Amargós…

Entre los proyectos más recientes de Cañamero, destacan un programa sobre música a capella para coro de compositores ingleses románticos (Williams, Holst, Elgar y Stanford), uno de Reger y Rheinberger, la Misa de Santa Cecilia de Gounod, el Totentanz de Distler, un programa de música romántica y del s. XX para coro y piano, “Jesu, meine Freude” de Bach, la Misa en Re Mayor de Antonín Dvorák para coro y organo.

El último año, ha dirigido en Ginebra la estrena de la Misa Espiritista del compositor suizo Robert Clerc, obra para orquesta, coro y solistas. También el Cor Ariadna de l’Agrupació Cor Madrigal le estrenó dos obras corales, con textos de Carles Riba y populares. Como maestro de coro ha montado el Requiem de W. A. Mozart, con la Orquestra Terrassa 48 bajo la dirección de Xavier Puig. Ha sido asistente de Antoni Ros Marbà, con la Filharmonia de Galicia, en una producción del Barbiere de Sivigla, y también ha hecho la asistencia de Philip Pickett en un Messiah de G. F. Haendel en Vitoria-Gasteiz, un Requiem de fauré, una Pasión según San Juan de J. S. Bach y un Carmina Burana, con la Orquesta Simfònica del Vallès y también Xavier Puig a la dirección.

Actualmente Cañamero está preparando diferentes programas; O sing unto the Lord y Ode Sta Cecilia, de H. Purcell, Mendelssohn y Bruckner a capella, Ein Deutsches Requiem de J. Brahms y un programa de Grandes Coros de Opera, entre otros.

7 Comentaris a “Biografia”

 1. Josep-Enric Peris Vidal escrigué:

  Bravo, Alfred, celebro que aquell jove que vaig conèixer a Cornellà (ja virtuós i entre els números 1 del cant coral) faci, en la actualitat una tasca tant majestuosa en el món musical. Puc dir-te que va ser un honor cantar sota la teva direcció, fer cursets com alumne teu a Martí Codolar (ja llavors et doblava l’edat) i suplir-te en dues ocasions en la direcció de la Coral Aura (ara Àuria) de Cornellà de Llobregat.
  Ara ja estic juilat.
  Cordialment
  Josep-Enric

 2. Roser Tomàs escrigué:

  Varem disfrutar molt amb tu, a Las Palmas, preparant-nos el Mesies. El concert amb Rober Howarth va tenir molt bona crítica i la gent va surtir-ne inspirada.

  Al segón fi de semana d’ensaig la gent t’enyorava, pro el director que va venir del pais vasc també ens va acabar agradant. Menos mal que tots dos vareu insistir-nos en la pronunciació de l’anglés! No ens deixava passar una en Robert!. Pro va ser molt simpatic, afectuós, ens va ‘electritzar’ :-)))

  Ara et recordava, volent agraïrte el teu saver fer, l’enstusiasme que comuniques, i desitjar-te també unes bones festes amb companyía dels teus i sobretot de la nena.

  Els meus germans -Tomás- també varen ser cantaires de Montserrat! Les herencies musicals!!!

  Amb afecte i al.legría
  Roser

 3. Clerc Robert escrigué:

  hola Alfred, un mesajito en el camino. Te deseo lo mejor para el año musical que viene, en la altura de tu talento ! Abrazo. Robert Clerc

 4. Antonio Marín escrigué:

  Sólo quiero saludarte y decirte que me alegro de que te vaya tan bien. Ya se notaba en el ‘Menendez Pidal’ que llegarías lejos en esto de la música. Te agradezco lo que sé de musica; te lo preguntaba entre clase y clase de 3º de BUP.
  Un abrazo

 5. Air Huarache Shoes escrigué:

  So have the layout of the differentiation, let the Nike + community platform “products and services access” positioning.Nike has on performance.
  Air Huarache Shoes http://www.nikehuarache.org

 6. kyrie irving shoes escrigué:

  Nice!Bring to our surprise, sure, bring good hope.
  kyrie irving shoes http://www.kyrie-1.com

Deixa un comentari